5 načela Reiki Usui / Paula Horan


paolahoran5 NAČELA DR. MIKAO USUI-ja

1. UPRAVO ĆU DANAS ŽIVJETI U ZAHVALNOSTI (upravo danas živim u zahvalnosti)
2. UPRAVO ĆU DANAS OSTAVITI BRIGE (upravo danas ostavljam brige)
3. UPRAVO SE DANAS NEĆU LJUTITI (upravo danas se ne ljutim?)
4. UPRAVO ĆU DANAS POŠTENO RADITI SVOJ POSAO (upravo danas pošteno radim svoj posao)
5. UPRAVO ĆU DANAS POKAZATI LJUBAV I ŠTOVANJE ZA SVAKO ŽIVO BIĆE (upravo danas iskazujem ljubav i štovanje za svako živo biće)

1. UPRAVO ĆU DANAS ŽIVJETI U ZAHVALNOSTI (upravo danas živim u zahvalnosti)
Živjeti u zahvalnosti znači živjeti u obilju. Kada smo stalno u stavu zahvalnosti, kada se osjećamo zahvalni ne samo za ono što smo dobili, već i za ono za što znamo i vjerujemo da ćemo uvijek dobivati, počinjemo magnetski privlačiti obilje. Naše normalno stanje je stanje obilja. Samo naša povezanost sa svijesti rasnog uma (ili kolektivno nesvjesnog) o nedostatku i naša vlastita uvjetovanost sprečavaju nas u prihvaćanju onoga što je istinski vaše. Jedan od temeljnih koncepata u osnovi velikih filozofskih i religioznih sustava drevnih vremena bio je koncept o svedostatnosti. Naučavalo se da za razumijevanje sbe samoga treba razumjeti Boga, da se poniranjem duboko unutra može preobraziti strah u ljubav, neznanje u mudrost i pomanjkanje u obilje. U tekstovima Nag Hammadija koji su otkriveni u Egiptu 1945 i koji sadrže evanđelja starija od onih u Novom Zavjetu, Filip citira Isusove riječi: «….ono što vidite, to ćete i postati.» Drugim riječima, ako se usredotočite na ono što nemate i dalje ćete biti u nestašici. I obrnuto, ako nastavite biti svjesni bezgraničnog obilja oko sebe i u skladu s tim osjećate zahvalnost, obilje će i dalje biti oko vas pa će čak i porasti. Na ovom planetu ništa ne nedostaje, samo je sustav podkele pošao naopako, da i ne spominjemo ljudsku pohlepu koja nas je zbog straha od nestašice zaista i držala u nestašici.
Biti zahvalan znači znati u srži svog bića da je sve jedno, da je odijeljenost iluzija. Drugi je važni ćimbenik biti sposoban primiti obilje koje je s punim pravom vaše. Ako se podsvjesno osjećate «nedostojni» bogatstva i blaga svemira blokirat ćete tok obilja prema sebi. Mnogi ljudi pate sada zbog svijesnosti o odijeljenosti od Apsolutnoga –koje utjelovljuje sve što jest. Duga povijest krivnje odijeljenosti od Apsolutnoga sprečava čak i one koji naizgled žive u skladu sa zakonima univerzalne harmonije, u pravom uspjehu i blagostanju koje je po pravu njihovo. Uzrok tome mora se tražiti u svakom pojednicu. U većini slučajeva kanali kroz koje normalno teku obilje i sklad, ili su nerazvijeni ili su paralizirani. Tada se treba upotrijebiti univerzalna životna energija da bi se tim kanalima vratila njihova prirodna funkcija. Kada je veza jednom uspostavljena steći će se uspjeh i blagostanje. U carstvu Apsolutnoga svaka akcija, svaki uzrok ima savršeni učinak koji nosi potpuni uspjeh. Jedini razlog što ga mnogi ne postižu je to što nisu priključeni na njega ili su mu se zatvorili.
Hermetska znanost naučava jednostavni način priključivanja na životnu silu u vašoj okolini pomoću zvjezdane vježbe, u kojoj 3 – 5 minuta stojite sa razmaknutim stoplaima i ispruženim rukama – s lijevim dlanom prema gore i s desnim prema dolje. Magnetska struja iz okoline ulazi kroz vaš lijevi dlan, teče kroz srce i područje solarnog pleksusa ispunjavajući čitavo tijelo energijom čiji višak istječe kroz vašu desnu ruku. Ako to radite ujutro osjetiti ćete se ispunjeni energijom. Navečer će se javiti osjećaj opuštanja. Kada ste jednom došli u doticaj s univerzalnom životnom energijom i osjećate kako teče ktoz čitavo vaše tijelo trebali biste se usredotočiti na osjećaj uspješnosti, bogatstva i sreće u svim aspektima života. Životna energija proširiti će onda kanale vašeg unutarnjeg jastva i otvoriti ih za priliv univerzalne životne energije koja sa svojom magnetskom moći stavara vezu sa svime što želite. Zatim treba učiniti konstruktivni korak za postizanje svojih ciljeva. Same pozitivne izjave za blagostanje i uspjeh neće ih dovresti u život. Da bi djelovale, izjave moraju imati podršku životne energije, temeljne moći svemira. Privlačenje koje nastaje i koje je uzrokovao magnetski tok životne sile zajedno sa konstruktivnim djelovanjem privući će u vaš život veće obilje. Malo discipline potrebno je da se promijene stare navike i stvori tok obilja. Napor koji činimo kako bismo stalno vraćali svoju svjesnost natrag do stava zahvalnosti stvoriri će sam po sebi magnetsku privlačnost za obilje. Tretmani će pak pomoći da se očiste stari podsvjesni obrasci koji bi mogli blokirati vaš tok blagostanja. Počnite sada živjeti u obilju i upravo danas živite u zahvalnosti.

2. UPRAVO ĆU DANAS OSTAVITI BRIGE (upravo danas ostavljam brige)
Biti zabrinut znači zaboraviti da za sve postoji božanska svrha. Ako smo zaista u skladu s vodstvom svojeg višeg jastva I ako svaki dan živimo kako najbolje možemo, tada smo svjesni da smo učinili sve u svojoj moći a ostalo prepuštamo univerzalnoj životnoj sili. Briga je obrazac mišljenja koji nastaje zbog osjećaja odijeljenosti od svijesti “JA JESAM” (ili univerzalne cjeline). Biti zabrinut zbog prošlosti jalov je posao – moramo se podsjetiti da svatko (uključujući tu I nas same) čini najbolje što može u svakoj od životnih situacija, u skladu sa znanjem ili mudrošću koje posjeduje u danom trenutku. Svi smo mi proizvod našeg kondicioniranja pa smo skloni da prema tome I reagiramo. Ako žalite za nečim što ste učinili u prošlosti, shvatite da ste reagirali onako kako ste najbolje mogli; budite zahvalni za lekciju I krenite dalje. Istodobno shvatite da su sve nepravde koje ste doživjeli od drugih rezultat njihovog kondicioniranja. Možemo im samo poželjeti dobro I nadati se da su oni također nešto naučili iz svojih postupaka.
Biti zabrinut za budućnost također je uzaludno. Ima jedna poslovica koje se ja držim: “Očekuj najbolje u životu, a kada dobivaš nešto što nisi očekivao, vjeruj da je to najbolje za tebe u sadašnjoj situaciji”. Čak ako ono što se događa u tom trenutku izgleda veoma negativno to je samo lekcija. Na neki način vi ste sami pomogli u kreiranju te situacije da biste nešto naučili iako možda na podsvjesnoj razini. Zato budite zahvalni da se to dogodilo I da ste solobodni: zatim idite dalje. Predajte se svojem višem jastvu I pokušajte se ne uplitati u univerzalno tempiranje. Znajte da u vašem savršenom toku postoji sinhronost događaja. Ukoliko ste vi izvršili svoj dio u zacrtanom planu sve drugo će se srediti samo po sebi. Zabrinutost nastaje zbog nelogičnih I iracionalnih obrazaca mišljenja koji stvaraju još više ograničenja I daljnju odijeljenost u svijesti. Predajte se danas planu svojeg višeg jastva I oslobodite se brige.

3. UPRAVO SE DANAS NEĆU LJUTITI (upravo danas se ne ljutim?)
Gnjev je , zapravo, potpuno nepotrebna emocija. Poput većine neprikladnih reaktivnih emocija, on ima korijenje u osjećaju krivnje jer smo se odijelili od univerzalne svijesti. Ljutiti se znači željeti imati kontrolu nad nečime a razlog za to osjećj je gubljenja kontrole, zapravo gubljenje sinhronosti s našom božanskom ili univerzalnom životnom svrhom. Mnogi su dopustili svom egu da upravlja njihovim tokom života a u isto vrijeme ignoriraju unutrašnje vodstvo koje bi ih inače odvelo u prirodne i harmonične tokove. Dopuštajući egu da na njega djeluju neprikladne želje i očekivanja doživljavamo neizrecivu patnju.
Kada nas nadvladaju naša očekivanja i mi se razljutimo jer se netko nije ponašao prema našim potrebama i željama, zaboravljamo da oni koje smo privukli u svoju okolinu predstavljaju samo naša zrcala. Svaka misao koju pomislimo začinje uzrok a učinak se može vratiti kada to najmanje očekujemo. Zaista, svaka situacija je zrcalo, izravni odraz uzroka i posljedice koje ste vi stvorili. Oni koji slučajno pritišću «vašu dugmad» ili podražuju vaše slabe točke nisu zapravo uzrok vašeg gnjeva. Oni su tu zato da uče. Vi izvlačite jedan drugoga jer imate zajedničku potrebu da završite neke lekcije. Carlos Castaneda lijepo je to rekao kad je izrazio priznanje «sitničavim tiranima» u svome životu jer pomoću njih otkrivamo slabe točke u svojem egu. Promatrajući svoje reakcije prema drugima možemo odrediti koje posljedice vezanosti djeluju još u našoj psihi i početi mijenjati negativne obrasce. Zato ako vas netko potakne na gnjev pokušajte zaustaviti emociju, kao što je savjetovao Gurdjijev, kako biste postali svjesniji svojih reakcija i kako biste s vremenom mogli ovladati svojim emocijama. Tom vježbom otkriti ćete da je gnjev nemoguće zaustaviti u sredini njegovog izražavanja, niti ga je poželjno zaista «zaustaviti» ili potisnuti. Čitava svrha ove vježbe zapravo je u tome da počinjete biti svjesni korijena svog gnjeva. Takva samospoznaja važan je prvi korak. Također osjećajte zahvalnost što vam je pružena povoljna prilika da budete svjedokom svojih slabih točaka jer to samo pomaže vašem rastu.
Na kraju moram istaknuti da se ne morate osjećati krivima ako se naljutite. Gnjev je u nas uprogramiran već generacijama pa je u početku teško ne reagirati kada nas «napadne» gnjev drugih. Osim toga mi smo tako dugo dopuštali svojim očekivanjima da nas nadvladaju i skloni smo uzimati stvari osobmno kada ne idu tako kako nama odgovara. Javljaju se povrijeđeni osjećaji i mi zamahujemo u gnjevu. Dok pokušavamo «nanovo programirati svoje stare trake gnjeva» moramo dopusiti sebi iskazivanje emocija i ne trebamo zadržavati gnjev u sebi. Moramo u potpunosti osjećati svoje emocije. Ono što možemo učiniti jest da smanjimo intenzitet svojih reakcija izražavcajući na mirni način što osjećamo zbog nečijih negativnih izjava. Ako drugi ustraje na glasni način mudro je napustiti njegovu blizinu i povratiti svoju moć ne reagirajući. Najbolje je na početku svake epizode ne reagirati već zračiti ljubav. Teško je osjećati gnjev dok se smiješite. Vaš smiješak može čak izazvati «učinak zrcala» kod druge osobe.
Na kraju, gnjev je veoma disharmonična energija koja stvara bolesti u tijelu. Bilo bi veoma korisno naučiti preobražavati tu energiju postupajući s njome konstruktivno. Upravo se danas, ne ljutite – zauzmite stav u zahvalnosti.

4. UPRAVO ĆU DANAS POŠTENO RADITI SVOJ POSAO (upravo danas pošteno radim svoj posao)
Za harmoničan tok života neobično je važno poštenje prema samome sebi. Biti pošten prema sebi znači suočiti se s istinom u svemu oko sebe. Kada se radi o opažanju stvarnosti mnogi od nas žive u svijetu mašte. Kada niječemo istinu o stvarnosti a na kraju se s njom suočimo možemo se ozbiljno poremetiti. Koji puta je teško baviti se istinom u našem svijetu no ako stvarno pogledamo u dubinu i istražimo svoje vlastito ponašanje i otkrijemo svrhu koju razni ljudi i situacije imaju u našem životu steći ćemo razumijevanje za sve.
Živjeti u istini znači biti u skladu sa svrhom svog višeg jastva. Živjeti u istini je najjednostavniji, najmanje složen način života. Istina donosi jasnoću. Kada se pošteno suočavamo sa životom možemo jasnije vidjeti lekcije koje moramo naučiti, a možemo ih svladati i s mnogo manje napora. Mnogo je složenije živjeti u svijetu ilutija. Tada poricanje postaje središnje žarište i ubrzo nas može tako zaplesti paučina laži kao «zaštita» od istine da bismo mogli vrlo teško pronaći put iz labirinta. Ako ste pošteni projicirati ćete istinu i u druge. Tada postaje lako «činiti drugima ono što biste željeli da oni čine vama». Kada pošteno radite svoj posao vi ste istiniti prema svojem višem jastvu. Ljubav prema sebi i drugima pojačava tu istinu jer vam pomaže stvoriti sklad u životu. Zato živite u istini koju je oživjela ljubav i upravo danas vršite pošteno svoj posao.

5. UPRAVO ĆU DANAS POKAZATI LJUBAV I ŠTOVANJE ZA SVAKO ŽIVO BIĆE (upravo danas iskazujem ljubav i štovanje za svako živo biće)

Zaista, mi smo svi iz jednog izvora. Također je jasno da svi oblici života ovise jedni o drugima. Destruktivne promjene koje su se u zadnje vrijeme zbile na ovom našem planetu (koje su se dogodile zbog ljudske neosjetljivosti za ekološku ravnotežu) upoznale su nas sa tom činjenicom. Da bismo preživjeli otkrivamo da ćemo morati napustiti svoju sebičnu sklonost za kontroliranjem prirode i da ćemo morati pokazati ljubav i poštovanje za sve oblike života.
Kroz proučavanje fizike sada znamo da smo svi mi kolektivna energija iz istog izvora. U stvarnosti ne postoji čvrsta materija već samo različite razine titraja. Svi oblici materije titraju na različitim energetskim razinama, no one su međusobno povezane jer između njih nema čvrstih barijera. Zato ako prihvatimo sve naše različite aspekte to djeluje na sve druge. Na isti način kada prihvaćamo druge osjećamo odraz u nama samima. Zbog toga svaka pozitivna energija bilo da je usmjerena na nas ili druge pomaže izliječiti čitav planet. Svaka osoba, životinja, biljka i mineral uključena je u cjelinu. Pokazivati ljubav i štovanje prema svima isto je što i voljeti i štovati sebe i našu majku Zemlju.

Paula Horan

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Disclaimer
Ovo je "mirror site" od www.rei.com.hr i to je privatna, nekomercijalna stranica koja ne djeluje ni pod kakvom organizacijom, udrugom, strankom, religijom, pravcem ili sl.

Sadržaji na stranici informativnog su karaktera, (ne zamjenjuju klasičan liječnički tretman, propisano liječenje i lijekove). Sve informacije navedene na stranici koristite isključivo na vlastitu odgovornost.

Copyright © Tatjana Luna Val
Sva prava pridržana. Autorski tekstovi i autorski grafičko-dizajnerski dijelovi stranice ne smiju se reproducirati ili prenositi u bilo kojem obliku, ni na bilo koji način, elektronski ili mehanički, uključujući snimanje, kopiranje, pohranjivanje u bazu podataka bez pismenog odobrenja Tatjane Lune Val, osim ako u samom članku nije drugačije navedeno. Oni tekstovi koji nisu autorsko djelo slobodni su za podijeliti.

~Ova stranica nastala je s namjerom da se učenja i znanja o tradicionalnom Reiki Usui sustavu prirodnog iscjeljivanja približe svima onima koji se za to znanje interesiraju, da se to znanje održi izvorno čistim bez "ubacivanja" stvari i teorija koje nemaju veze s originalnim učenjem i demistifikacija same tehnike.

Blog Stats

  • 31.848 hits

Mjesečna arhiva

Kalendar postova

Ožujak 2013
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Reiki grupa Zagreb

svakog drugog četvrtka od 18.30-20h
%d blogeri kao ovaj: