Religijska obilježja u prostoriji za inicijaciju?


reiki-room

Stigao mi je upit o tome zašto neki od Reiki majstora – učitelja naprave oltar i tamo drže slike ili kipove gurua, „bogova“ itd. itd.
Ženi koja postavlja ovo pitanje nije se svidjela slika Herakan Babajia(Haidakhan Babaji) koja je stalno bila prisutna u sobi za inicijaciju. Kaže da se cijelo vrijeme osjećala loše zbog toga i da je imala dojam da joj se nešto želi nametnuti.

Odgovor:

Konkretno Reiki je metoda iscjeljivanja koja nije povezana ni sa kojom religijom tako da u kontekstu samog Reikija nema zahtjeva, niti pravila da bi ičija slika, kip ili sl. trebali stajati u prostoriji gdje se uči Reiki.

Ukoliko postoji oltar, neka slika ili kip to izražava spiritualne preferencije samog učitelja i to bi trebalo spadati u onaj dio kako si tko i na koji način već želi urediti i ukrasiti vlastiti prostor, no same veze s nekim Reiki pravilima niti dodirnih točaka s Reikijem – nema. 🙂

Za Reiki se preporučuje napraviti ugodnu atmosferu koja bi svima podjednako trebala biti prihvatljiva i ugodna: vaza s cvijećem, koja svijećica, aroma lampa i sl., no nigdje nema govora o povezivanju ni sa kojom religijom ili vjerskim sustavom.

Što se tiče Herakan Babe, talijanski učitelji koji su jedno vrijeme podučavali Reiki u Hrvatskoj bili su štovatelji istog i svuda su nosili njegove slike sa sobom, tako da su to počeli kopirati i poneki učitelji odavde (više kao „modni dodatak“ nečega što je kao „in“, a manje kao izraz štovanja 😀 ). Preporučujem – ne se uzrujavati oko običnih slika, nemaju nikakav utjecaj na sam tečaj.

Mi u prostoriji za tečajeve imamo sliku Mikao Usuia, osnivača  Reikija, na zidu. No, kako dugo radim Reiki tako su mi razni ljudi koji su godinama dolazili na tečajeve i razne seminare svašta ispoklanjali, a da ima konotaciju spiritualnog, tako sam na poklon dobila razne slike i kipiće Buddhe, Isusa, gospe, Shive, Krishne, Ganesha, Lakshmi, Sai Babe… …, već što je tko preferirao itd itd.
Jedno vrijeme sam to samo naslagivala na policu jedno kraj drugoga da poklanjatelje ne uvrijedim ako jedno stavim, a drugo maknem. S vremenom se zaista nakupilo puno toga, pa sam jednostavno maknula sve.

Inače, ukoliko dođete na tečaj, a neka slika vam izričito zasmeta, budite slobodni zatražiti da se ista makne. Učitelj bi vas trebao razumjeti i ispoštovati vašu želju. Religijska uvjerenja i vjerovanja trebala bi ionako biti osobna stvar svakog pojedinca bez nametanja istih ikome.

© Luna T.Val

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Disclaimer
Ovo je "mirror site" od www.rei.com.hr i to je privatna, nekomercijalna stranica koja ne djeluje ni pod kakvom organizacijom, udrugom, strankom, religijom, pravcem ili sl.

Sadržaji na stranici informativnog su karaktera, (ne zamjenjuju klasičan liječnički tretman, propisano liječenje i lijekove). Sve informacije navedene na stranici koristite isključivo na vlastitu odgovornost.

Copyright © Tatjana Luna Val
Sva prava pridržana. Autorski tekstovi i autorski grafičko-dizajnerski dijelovi stranice ne smiju se reproducirati ili prenositi u bilo kojem obliku, ni na bilo koji način, elektronski ili mehanički, uključujući snimanje, kopiranje, pohranjivanje u bazu podataka bez pismenog odobrenja Tatjane Lune Val, osim ako u samom članku nije drugačije navedeno. Oni tekstovi koji nisu autorsko djelo slobodni su za podijeliti.

~Ova stranica nastala je s namjerom da se učenja i znanja o tradicionalnom Reiki Usui sustavu prirodnog iscjeljivanja približe svima onima koji se za to znanje interesiraju, da se to znanje održi izvorno čistim bez "ubacivanja" stvari i teorija koje nemaju veze s originalnim učenjem i demistifikacija same tehnike.

Blog Stats

  • 31.848 hits

Mjesečna arhiva

Kalendar postova

Travanj 2013
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Reiki grupa Zagreb

svakog drugog četvrtka od 18.30-20h
%d blogeri kao ovaj: